Yrittäjät

Kiinnostaako yrittäjyys? Tässä artikkelissa kerron kaiken, mitä sinun tulee tietää, ennen kuin perustat pienyrityksen 2021. Vinkit pätevät myös silloin, jos suunnittelet suuryrityksen perustamista, sillä kaikki kansainväliset jättikonsernitkin ovat ensin olleet pieniä.

Mieti huolella liikeideaa

Yritystä ei kannata perustaa, ennen kuin sinulla on liikeidea, mitä olet pohtinut joka kantilta. Mieti esimerkiksi sitä, kenelle tuote tai palvelu on suunnattu, miten tavoitat kohderyhmäsi ja mitä uutta voit tuoda markkinoille. Hintojen polkeminen on vain harvoin hyvä idea. Jos voit tarjota jotain parempaa, kattavampaa tai erikoisempaa kuin kilpailijasi, voit veloittaa asiakkailtasi jopa enemmän kuin muut!

Liikeideaa voi kehitellä esimerkiksi yrittäjyyskurssilla, minkä käyminen voikin olla edellytys starttirahan saamiseksi. Kun liikeidea alkaa kristallisoitua, siirry liiketoimintasuunnitelman kimppuun. Tuota dokumenttia tullaan tiedustelemaan joka vaiheessa, mutta onneksi sitä voi tarvittaessa päivittää. Pyri kuitenkin siihen, että haet tukia, avustuksia ja lainoja vasta sitten, kun liiketoimintasuunnitelmasi on mahdollisimman hyvällä tolalla. 

Ota yhteyttä uusyrityskeskukseen jo varhaisessa vaiheessa

Ota yhteyttä alueesi uusyrityskeskukseen, Leader-ryhmään tai TE-toimistoon jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Näin saat kaiken sen tuen ja avun, mitä tarvitset – eikä se maksa sinulle mitään. Saatat kuulla tukimuodoista, joita et ole osannut kuvitella olevan olemassakaan. Koska etenkin uusyrityskeskuksen väellä on yleensä hyvä kuva siitä, mitä alueella tapahtuu, saatat saada tietoa myös vapautumassa olevista liiketiloista tai esimerkiksi myyntiin tulossa olevista yrityksistä (sillä aina ei kannata keksiä pyörää uudelleen). TE-toimisto osaa auttaa myös rekrytoinnissa, jos tarvitset ulkopuolista työvoimaa jo yritystoiminnan alkutaipaleella. 

Testaa liikeideaa käytännössä

Testaa liikeideasi toimivuutta käytännössä, jos se vain on mahdollista. Voit testata esimerkiksi kotileipomon pyörittämistä laskutuspalvelun avulla. Laskutuspalvelu tekee sinusta kevytyrittäjän, eli yrittäjän ilman y-tunnusta. Voit toimia kevytyrittäjänä, vaikka olisit työtön, eläkeläinen, opiskelija tai alaikäinen.

Hae starttirahaa tai muita avustuksia

TE-toimisto tai uusyrityskeskus osaa kertoa sinulle, millaisia avustuksia voisit saada. Starttiraha ei ole aina se paras vaihtoehto, sillä jos olet joskus saanut starttirahaa, et voi hakea esimerkiksi ELY-keskuksen myöntämiä avustuksia yrityksen perustamiseen. ELY-keskuksen avustukset voivat olla kymmenien tuhansien eurojen suuruisia, kun taas starttirahan suuruus on reilut 30 euroa per arkipäivä (ja sitä myönnetään enintään vuodeksi). Muista selvittää, mihin sitoudut ottamalla vastaan avustuksen. Et ehkä voi muuttaa yritysmuotoa tai lopettaa yritystoimintaa, ennen kuin tietyn pituinen ajanjakso on kulunut. Jos rikot sopimusehtoja, voidaan sinulta periä rahat takaisin joko osittain tai kokonaan. 

Hae rahoitusta (yrityslainaa tai siltarahoitusta)

Jos tarvitset kalustoa tai varaston polkaistaksesi yritystoiminnan käyntiin, saatat tarvita rahoitusta yrityksellesi. Mikäli sinulla ei ole säästöjä, mitkä voisit sijoittaa yritykseen, hae ulkopuolista rahoitusta.  

Vaihtoehtosi ovat:

  • Vakuudellinen pankkilaina (pankit tuskin antavat vakuudetonta lainaa uudelle yritykselle)
  • Finnveran takaama pankkilaina
  • Joukkorahoitus
  • Vakuudeton laina netin kautta (yrityslaina ilman luottotietoja ei onnistu, koska lainalle tarvitaan henkilökohtainen takaus)

Jos olet saanut myönteisen avustuspäätöksen, saatat saada rahat käyttöösi ehkä vasta kahden vuoden päästä. Sitä ennen sinun on tehtävä kaikki ne investoinnit, joihin olet sitoutunut. Voit hakea esimerkiksi Finnveralta siltarahoitusta siksi aikaa, että saat avustusrahat yrityksen tilille. 

Panosta markkinointiin ja verkostoitumiseen

Miten asiakkaat löytävät uuden yrityksen, jos se ei mainosta itseään? Ei kannata luottaa pelkkään puskaradioon. Mieti, missä yrityksesi kohderyhmä liikkuu, ja mainosta siellä. 

Muista myös verkostoitumisen merkitys. Kilpailijasi eivät ole vihollisiasi, sillä voitte tehdä yhteistyötä ja auttaa toisianne. Voit verkostoitua esimerkiksi messuilla, markkinoilla ja osallistumalla järjestötoimintaan. 

Etsi itsellesi mentori tai bisnesenkeli 

Enkeli

Voit löytää itsellesi mentorin esimerkiksi uusyrityskeskuksen kautta. Mentorin avulla voit välttää ainakin ne virheet, joihin mentorisi on aikoinaan sortunut.

Jos olet perustamassa start up -yritystä, voit löytää bisnesenkelin, joka toimii sekä mentorina että sijoittajana. Enkelisijoittaja uskoo ja toivoo yrityksesi menestyvän, joten hän on valmis käyttämään sekä aikaa että rahaa. 

Pidä huolta omasta jaksamisestasi 

Sinä olet uuden yrityksesi tärkein voimavara, oli se sitten kampaamo, käännöstoimisto, koirahoitola tai vaikka fintech-yritys. Jos olet innoissasi siitä, mitä teet, voit tehdä pitkiä päiviä tuntematta väsymystä – ja samalla polttaa itsesi loppuun. Muista siis huolehtia henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnistasi!