Web design trendit 2024

Trendit vaihtelevat lähes jokaisessa aiheessa ja sama koskee myös websivustoja. Niissäkin vallitsevat omat trendinsä, jotka vaihtelevat tietyin väliajoin. Teknologian kehityksellä on oma osansa, sillä uutta teknologiaa otetaan mielellään käyttöön, mikäli sellainen on osoittautunut toimivaksi.

Trendien vaihtelu riippuu myös ihmisten mieltymysten sekä käytössä olevien laitteiden mukaan. Tänä päivänä on tärkeää, että mikä tahansa websivusto toimii erityisesti älylaitteilla, sillä niitä käytetään arjessa paljon. Erityisesti verovapaat kasinot ovat osoittaneet kokeilevansa paljon erilaisia suunnittelutyylejä. Niissä nähdään paljon erilaisia designeja, jotka toistuvat eri tavoin eri laitteilla.

Muutamat asiat ovat tänä vuonna suosiossa. Lue alta vuoden 2024 web designin trendit, mikäli haluat pysyä muutoksissa mukana.

Responsiivisuus ja adaptoituminen nykyteknologiaan

Responsiivisuus on tärkeää millä tahansa sivustolla, sillä nettiä käytetään nykyään hyvin tyypillisesti sekä älypuhelimilla, tableteilla että tietokoneella. Sivuston on hyvä toimia näistä kaikissa yhtä vaivattomasti. On siis erittäin oleellista, että sivuston toiminta tarkistetaan kaiklla laitetyypeillä. Näin varmistetaan, että kuka tahansa vierailija viihtyy sivustolla eikä käänny samantien pois toimimattomuuden vuoksi.

Nykyaikana on käytössä yleisesti nopeammat nettiyhteydet kuin aikaisempina vuosikymmeninä. Tätä tietoa voi tietyllä tapaa käyttää hyväksi websivuston suunnittelussa. Kuvien tai videoiden latautuminen on nykyään nopeaa lähes millaisella nettiyhteydellä vain, joka helpottaa sivuston suunnittelua. Toki sivustoille lisättävän datan kokoon on hyvä kiinnittää huomiota oman datankäytön vuoksi.

Tekoälyn hyödyntäminen

Tekoäly on tällä hetkellä käytännössä kaikkien saatavilla ja sitä pystyy hyödyntämään muunmuassa verkkosivujen luomisessa. Tekoälyä voi käyttää monella tavalla. Yksi näistä on niinsanottu näkymätön käyttäminen. Tämä käyttö ei näy lopulliselle asiakkaalle millään tavalla, sillä tekoälyä voidaan käyttää esimerkiksi sivuston rakentamisessa tai koodaamisessa.

Toinen tapa on tuoda tekoäly näkyville. AI kiinnostaa aiheena todella paljon ja moni netin käyttäjä kokeilee mielellään teknologiaa tai katsoo sen tuloksia. Tämä toki riippuu paljon konseptista, mutta tietyn alan nettisivustoihin tällainen sopii erinomaisesti.

Minimalistinen tyyli vs. hyvin grafiikkarikas tyyli

Olemme nähneet menneinä vuosina paljon minimalistisen tyylin sivustoja. Tämä trendi ei tosin ole täysin ohi vieläkään. Moni suosii yksinkertaista tyyliä, jossa on lähinnä tekstiä yksinkertaisen taustan päällä. Tämä toimii hyvänä vastapainona sille, että netissä näkee runsaasti mainoksia, jotka saattavat viedä huomiota erilaisilla nettisivustoilla.

Tästä toinen ääripää on grafiikkarikas tyyli. Tämäntyylisiä sivustoja voi odottaa näkevänsä jatkossa enemmän. Tässä ei nykyajan laitteetkaan ole esteenä, sillä esimerkiksi älypuhelimet ja muut laitteet toistavat raskaampaakin grafiikkaa kevyesti. Tyylikkäillä sivustoilla, joiden grafiikkaan on panostettu, viihdytään, sillä upeaa grafiikkaa on aina mukava katsella.

Verkkosivuston suunnittelussa WordPressin lisäosa Elementor helpottaa sivuston suunnittelua. Saatavilla on lisäksi paljon muita lisäosia, joiden avulla voidaan luoda erilaisia elementtejä ja efektejä omille websivustoille.

Parallax-vieritys

Tämä on nykyaikana paljon eri nettisivustoilla nähty tekniikka. Se selvästi trendaa websivustojen suunnittelijoiden keskuudessa. Tällä tarkoitetaan, että sivustoa vieritettäessä alaspäin, eri elementit liikkuvat eri nopeuksilla. Tämä luo tietynlaisen syvyysvaikutelman.

Tässä vieritystekniikassa esimerkiksi taustakuvat voivat liikkua eri nopeuksilla. Toki tällaisessa designissa kannattaa varmistaa, että käyttäjäystävällisyys paranee sen sijaan, että se hankaloituu.

Dynaamiset websivut

Dynaamisuus on asia, jonka huomaa nettisivuilla yleensä samantien. Sen tarkoitus onkin herättää kiinnostusta katsojan silmissä. Tähän aiheeseen voi liittyä myös kineettinen teksti, jossa teksti vie visuaalisuudellaan huomion. Nettisivuston luoja voi näin tuoda tietyn asian päällimmäisenä esille. Tällaisilla asioilla esimerkiksi yrityksen asiakkaalle voidaan tuoda tietynlaista mielikuvaa yrityksestä ja sen arvoista.

Tämäntyyppiseen suunnitteluun voi liittyä myös interaktiivisuus, joka reagoi sivuston käyttäjän tekemiin toimiin. Interaktiivisuus toi toisinaan olla hyvin huomattavaa tai se voi olla hyvin pientäkin. Pienet yksityiskohdat, kuten hover-toiminnot, piristävät yleisilmettä.

Suuret tekstit

Suuria tekstejä nähdään nettisivuilla paljon. Erityisen suurina ne toistuvat tietokoneilla, mutta pienemmällä älypuhelimen näytöllä kokemus on kuitenkin eri. Suurilla teksteillä ilmaistaan yleensä vain lyhyitä lauseita tai yksittäisiä sanoja eli kokonaisia kappaleita ei tällaisella tyylillä ole tavattu toteuttaa.

Suurten tekstien kanssa kannattaa noudattaa hillintää. Liika voi olla liikaa ja voi jopa vaikeuttaa nettisivuston käyttöä eli maksimaalisen kokoisia tekstejä kannattaa lisätä sivustolle harkinnan mukaan. Nämä yhdistettynä parallax-vieritykseen tai dynaamisuuteen, voivat yhdessä muodostaa hienon kokonaisuuden, jos se on toteutettu taidolla.